Een scout zonder vuur, is als een vis zonder water.
Geschiedenis van Scouting Leonardus
Kort na de tweede wereldoorlog (1945) startten in de Leonardusparochie twee jeugdverenigingen: de Sint Jorisgroep (verkenners) en de Genoveva van Brabantgroep (gidsen). In de jaren daarna werden deze verenigingen uitgebreid met welpen, senioren verkenners en kabouters. Huisvesting was toen een groot probleem. De verkenners begonnen bijvoorbeeld onder het afdak van de Leonardusschool. De toren van de Leonarduskerk en de zolder van de Leonardusschool hebben ook een tijd dienst gedaan als "blokhut".
Ook boerderij de Pannehoef (waar nu het gelijknamige bejaardencentrum staat) en een hoekhuis in de Willem Beringsstraat zijn voor de bijeenkomsten gebruikt.

Na heel wat rondzwerven kwamen de meisjesspeltakken uiteindelijk in een gebouw terecht wat ooit dienst gedaan had tijdens de watersnoodramp in Zeeland. Het gebouw heette 't Hofke en stond op Binderen. De jongens kregen een nieuw onderkomen in toen nog wijkcentrum De Kamenij waar het parochiehuis was afgebrand.

In het begin van de jaren zeventig fuseerden de jongens- en meisjesgroepen tot Scouting Leonardus. De groep werd uitgebreid met een rowan- en sherpa-afdeling en een pivo-stam. Daarna kwam natuurlijk ook nog de speltak Bevers.

De huisvestingsproblemen bleken nog steeds niet voorbij toen de Gemeente Helmond op het terrein op Binderen opgravingen wilden laten verrichten naar een klooster wat er ooit gestaan heeft. Mede dankzij de acties onder de naam ˜Behoud Binderen' is Scouting Leonardus op Binderen kunnen blijven. Het 50-jarig bestaan kon in 1995 daarom dáár gevierd worden met (eindelijk) een helemaal nieuwe en échte blokhut voor álle speltakken.

In 2003 is Scouting Leonardus opnieuw uitgebreid met een speltak, speciaal voor verstandelijk beperkte kinderen in de leeftijd van 7 tot 14 jaar. Deze speltak speelt het spel van de Esta's.

Ook werd In 2003 werd er een nieuwe materiaalruimte gebouwd op het terrein van het Hofke. Dit maakte het voor Scouting Leonardus mogelijk om al hun materialen op één locatie op te kunnen slaan. Zo lagen de tenten bijvoorbeeld al jarenlang opgeslagen in de Leonarduskerk, maar door de sluiting van deze kerk, moesten we een oplossing zien te vinden hiervoor.

In januari 2005 werden we uitgekozen tot Helmonder van het jaar Klik hier voor het krantenartikel en vierden we ons 60-jarig bestaan. In oktober 2005 is de Explorerspeltak opgericht. Een speltak voor dezelfde doelgroep als de Esta's maar dan voor oudere leden.

In 2010 vierden we ons 65 jarig bestaan, maar we zijn nog zeker niet bejaard!

In 2012 veranderden de Kabouters van naam. Tegenwoordig gaat de voormalige Kabouterspeltak door het leven als "Shanti Welpen". Een speltak waarvan het verhaal zich afspeelt, net als bij de Welpen, in de de jungle van Ruyard Kipplings "Jungle Book".

Op 1 januari 2015 telt Scouting Leonardus ruim 200 leden en 70 kaderleden. Ook vieren we dit jaar ons 70 jarig bestaan